maanantai 4. marraskuuta 2013

remember remember the fifth of november


Voi vaan kuvitella kuinka paljon mulla on kuvia noista ilotulituksista kamerassa. Eilen oli nimittäin taas uudet tulitukset ja huomenna on se suurin päivä juhlia tota juhlaa. Juhla muistuttaa meiän juhannusta ja uuttavuotta ja vähän vappua sekotettuna. Ainoo vaan et kun täällä poltetaan kokko, on nää ihmiset olevinaan polttamassa miestä nimeltä Guy Fawkes. Jaa miksi? Tätä juhlaa kutsutaan nimillä Guy Fawkes night, bonfire night tai fireworks night. Alkunsa tää sai kun kuningatar Elisabet ensimmäinen kuoli (1603) ja siihen aikaan vainotut katolilaiset toivoi, että seuraava hallitsija, James ensimmäinen, ois paljon suopeempi niitä kohtaan. No kävi tietysti toisin ja nää katoliset päättiki sitte räjäyttää Lontoon parlamenttitalon. Nää katolilaiset Guy Fawkesin johdolla päätti asettaa 36 tää tieto oli luntattava tynnyriä ruutia parlamenttitalon kellariin jonka ne oli vuokrannu. Pikkulinnut kuitenki luritteli tästä yrityksestä kuninkaan tietoon ja Guy Fawkes saatiin kiinni 5.11 ja tuomittiin kuolemaan hirttämällä. Illalla tätä kuninkaan pelastumista juhlittiin ilotulituksilla.
Eli nää britit täällä nyt polttaa joka 5.11 Guy Fawkesin siinä kokossa ja juhlii sitä ilotulituksilla.

Lauantaina olin parin kaverin kanssa kattomassa siihen asti elämäni upeimpia ilotulitukisa eilen tuli sitten vielä hienommat. Oltiin Greenwichin puistossa jossa jonkun tiedon mukaan oli 100 000 ihmistä, tai yleensä käy ton verran ihmisiä. Siel oli myös tommonen kiva pieni tivoli joka muistutti kovin jotain vanhoja jenkkileffoja ja tunnelma oli mieletön. Ihmisiä oli taas enemmän ku mustaa surmaa 1350.

Erilainen ja kiva ilta oli toikin, tiistaina uudestaan. Bring your own wine.

2 kommenttia:

  1. Bonfire Night näyttää ihanalta juhlalta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli joo! tai siis toivottavasti on vielä huomenna :--) tälläsiä ihme sekotusjuhlia joissa on vähän kaikkee kävis Suomeenkin mun puolesta

      Poista